Silodosin Recordati 4 mg, 8 mg capsule Prospect silodosinum (2022)

Silodosin Recordati aparţine unui grup de medicamente numite blocante ale receptorilor adrenergici alfa1A.
Silodosin Recordati este un medicament cu acţiune selectivă asupra receptorilor localizaţi la nivelul prostatei, vezicii urinare şi uretrei. Prin blocarea acestor receptori, medicamentul produce relaxarea musculaturii netede de la nivelul acestor ţesuturi. Aceasta vă ajută să urinaţi şi vă ameliorează simptomele.

Indicații Silodosin Recordati 4 mg, 8 mg capsule:

Silodosin Recordati este utilizat la bărbați adulți, pentru tratamentul simptomelor urinare asociate cu mărirea benignă a prostatei (hiperplazie prostatică), cum sunt:
• dificultatea de a începe urinarea,
• senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare,
• nevoia de a urina mai frecvent, chiar şi în timpul nopţii.

Contraindicații:

Nu luaţi Silodosin Recordati

dacă sunteţi alergic la silodosin sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Administrare Silodosin Recordati 4 mg, 8 mg capsule:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este de o capsulă de Silodosin Recordati 8 mg pe zi, administrată pe cale orală.

Luaţi întotdeauna capsula împreună cu alimente, de preferinţă la aceeaşi oră în fiecare zi. Nu sfărâmaţi şi nu mestecaţi capsula, ci înghiţiţi-o întreagă, de preferinţă cu un pahar cu apă.

Pacienţi cu probleme cu rinichii
Dacă aveţi probleme moderate cu rinichii, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie o doză diferită. În acest scop este disponibil Silodosin Recordati 4 mg capsule.

Dacă luaţi mai mult Silodosin Recordati decât trebuie

Dacă aţi luat mai mult de o capsulă, informaţi-vă medicul cât mai curând posibil. Dacă vă simţiţi ameţit sau slăbit, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Silodosin Recordati

Puteţi lua capsula mai târziu în cursul aceleiaşi zile, dacă aţi uitat să o luaţi mai devreme. Săriţi peste doza uitată dacă se apropie momentul în care trebuie să luaţi doza următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa capsula uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Silodosin Recordati

(Video) Ayurvedic Treatment for Prostate | Swami Ramdev

Dacă încetaţi tratamentul este posibil ca simptomele dumneavoastră să reapară.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Silodosin Recordati 4 mg, 8 mg capsule:

Silodosin Recordati 8 mg
Substanţa activă este silodosin. Fiecare capsulă conţine silodosin 8 mg.

Celelalte componente sunt: amidon pregelatinizat de porumb, manitol (E421), stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, gelatină, dioxid de titan (E171).

Silodosin Recordati 4 mg
Substanţa activă este silodosin. Fiecare capsulă conţine silodosin 4 mg.

Celelalte componente sunt: amidon pregelatinizat de porumb, manitol (E421), stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, gelatină, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172).

Precauții:

Înainte să luaţi Silodosin Recordati, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

• Dacă urmează să vi se efectueze o operaţie la nivelul ochiului, din cauza opacităţii cristalinului (intervenţie chirurgicală pentru cataractă), este important să vă informaţi imediat medicul oftalmolog că utilizaţi sau aţi utilizat anterior Silodosin Recordati. Unii pacienţi cărora li se administrează acest tip de medicament prezintă o pierdere a tonusului muscular al irisului (partea circulară colorată a ochiului) în timpul unei asemenea intervenţii chirurgicale. Medicul specialist poate lua măsuri de precauţie corespunzătoare cu privire la medicament şi la tehnicile chirurgicale care trebuie utilizate. Întrebaţi-vă medicul dacă puteţi sau nu amâna intervenţia chirurgicală sau opri temporar administrarea Silodosin Recordati în timpul intervenţiei chirurgicale pentru cataractă.

• Înainte să luaţi Silodosin Recordati, informaţi-vă medicul dacă aţi leşinat vreodată sau aţi prezentat ameţeli la ridicarea în picioare. În timpul administrării Silodosin Recordati pot apărea ameţeli la ridicarea în picioare şi, ocazional, leşin, în special la începutul tratamentului sau când luaţi alte medicamente care scad presiunea sângelui. Dacă apar aceste manifestări, aşezaţi-vă imediat pe un scaun sau întindeţi-vă pe pat, până la dispariţia simptomelor şi informaţi-vă medicul cât mai curând posibil (vezi, de asemenea, “Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor”).

• Nu trebuie să luaţi Silodosin Recordati dacă aveţi probleme severe ale ficatului, deoarece medicamentul nu a fost testat în cazul prezenţei acestor afecţiuni.

• Adresaţi-vă medicului pentru recomandări dacă aveţi probleme cu rinichii. Dacă aveţi probleme moderate cu rinichii, medicul dumneavoastră va începe tratamentul cu Silodosin Recordati luând măsuri de precauţie şi vă va recomanda probabil o doză mai mică (vezi pct. 3 “Doză”). Nu trebuie să luaţi Silodosin Recordati dacă aveţi probleme severe cu rinichii.

(Video) Prostate Medicine Hindi | Peshab Kholne ki Dawa | Urimax Hindi

• Deoarece mărirea benignă a prostatei şi cancerul de prostată pot prezenta aceleaşi simptome, înaintea începerii tratamentului cu Silodosin Recordati medicul dumneavoastră vă va controla în vederea excluderii diagnosticului de cancer de prostată. Silodosin Recordati nu vindecă cancerul de prostată.

• Tratamentul cu Silodosin Recordati poate duce la ejaculare anormală (scăderea cantităţii de spermă ejaculată în timpul actului sexual), ceea ce poate afecta temporar, fertilitatea masculină. Acest efect dispare după întreruperea administrării Silodosin Recordati. Vă rugăm să vă informaţi medicul dacă intenţionaţi să aveţi copii.

Sodiu
Acest medicament conţine sodiu mai puţin de 1 mmol (23 mg) per capsulă, adică practic „nu conţine sodiu”.

Copii și adolescenți

Nu administrați acest medicament copiilor și adolescenților cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu există nicio indicaţie relevantă pentru această grupă de vârstă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă aveţi senzaţia de leşin, vă simţiţi ameţit sau somnoros sau dacă aveţi vederea înceţoşată.

Reacții adverse ale Silodosin Recordati 4 mg, 8 mg capsule:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dacă observaţi vreuna dintre următoarele reacţii alergice: umflare a feţei sau a gâtului, dificultăţi la respiraţie, senzaţie de leşin, mâncărimi la nivelul pielii sau urticarie, deoarece consecinţele pot deveni grave.

Reacţia adversă cea mai frecventă este scăderea cantităţii de spermă ejaculată în timpul actului sexual. Acest efect dispare după întreruperea tratamentului cu Silodosin Recordati. Vă rugăm să vă informaţi medicul dacă intenţionaţi să aveţi copii.

Pot apărea ameţeli, incluzând ameţelile la ridicarea în picioare şi, ocazional, leşin. Dacă vă simţiţi slăbit sau ameţit, aşezaţi-vă imediat pe un scaun sau întindeţi-vă pe un pat până la dispariţia simptomelor. Dacă apar ameţeli la ridicarea în picioare sau senzaţia de leşin, informaţi-vă medicul cât mai curând posibil.

(Video) প্রোস্টেট সমস্যাঃ প্রোস্টেট স্পিতি। Discussion About Different Disease of the Prostate.

Silodosin Recordati poate provoca complicaţii în timpul intervenţiei chirurgicale pentru cataractă (operaţie la ochi din cauza opacităţii cristalinului, vezi pct. “Atenţionări şi precauţii”). Este important să vă informaţi imediat medicul oftalmolog dacă utilizaţi sau aţi utilizat anterior Silodosin Recordati.

Reacţiile adverse posibile sunt enumerate mai jos:

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
• Ejaculare anormală (ejaculare cu o cantitate mai mică sau inobservabilă de spermă în timpul actului sexual, vezi punctul “Atenţionări şi precauţii”)

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• Ameţeli, incluzând ameţeli la ridicarea în picioare (vezi, de asemenea, mai sus, la acest punct)
• Secreţie nazală abundentă sau nas înfundat
• Diaree

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
• Scăderea libidou-lui
• Greaţă
• Gură uscată
• Dificultăţi în obţinerea şi menţinerea erecţiei
• Puls mai rapid
• Simptome de reacţie alergică la nivelul pielii, cum sunt erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie şi erupţie trecătoare pe piele cauzată de un medicament
• Valori anormale ale testelor funcţiei ficatului
• Tensiune arterială mică

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
• Bătăi rapide sau neregulate ale inimii (numite palpitaţii)
• Leşin/ Pierdere a conştienţei

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
• Alte reacţii alergice însoţite de umflarea feţei sau a gâtului

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
• Pupilă flască în timpul intervenţiei chirurgicale pentru cataractă (vezi, de asemenea, mai sus, la acest punct)

În cazul în care consideraţi că viaţa dumneavoastră sexuală este afectată, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

(Video) prostate ki dawai | prostate surgery se bache | prostate ka ilaj hindi me | episode 1

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
• medicamente care scad tensiunea arterială (în special medicamente numite blocante alfa1, cum sunt prazosin sau doxazosin), deoarece există un risc potenţial ca efectul acestor medicamente să fie crescut în timp ce luaţi Silodosin Recordati.
• medicamente antifungice (cum sunt ketoconazol sau itraconazol), medicamente utilizate în infecţia cu HIV/SIDA (cum este ritonavir) sau medicamente utilizate după un transplant pentru a preveni rejecţia de organ (cum este ciclosporina), deoarece aceste medicamente pot creşte concentraţia sanguină a Silodosin Recordati.
• medicamente utilizate în tratamentul problemelor de obţinere sau de menţinere a unei erecţii (cum sunt sildenafil sau tadalafil), deoarece utillizarea concomitentă cu Silodosin Recordati ar putea duce la o uşoară scădere a tensiunii arteriale.
• medicamente pentru tratamentului epilepsiei sau rifampicină (un medicament utilizat pentru tratamentul tuberculozei), deoarece efectul Silodosin Recordati poate fi scăzut.

Administrarea de Silodosin Recordati 4 mg, 8 mg capsule în sarcină / alaptare:

Sarcina și alăptarea

Silodosin Recordati nu este indicat femeilor.

Fertilitatea

Silodosin Recordati poate reduce cantitatea de spermă, iar astfel vă poate afecta capacitatea de a concepe un copil. Dacă planificaţi să concepeţi un copil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Capsulele de Silodosin Recordati 8 mg sunt albe, opace, din gelatină, de mărimea 0 (aproximativ 21,7 x 7,6 mm).

Capsulele de Silodosin Recordati 4 mg sunt galbene, opace, din gelatină, de mărimea 3 (aproximativ 15,9 x 5,8 mm).

Silodosin Recordati este disponibil în ambalaje conţinând 10, 20, 30, 50, 90, 100 capsule. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30 °C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi că ambalajul este deteriorat sau prezintă semne de falsificare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Silodosin Recordati 4 mg, 8 mg capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!

FAQs

Does silodosin reduce size of prostate? ›

Silodosin is used by men to treat the symptoms of an enlarged prostate (benign prostatic hyperplasia-BPH). It does not shrink the prostate, but it works by relaxing the muscles in the prostate and the bladder.

Does silodosin affect kidney? ›

Severe kidney disease: Silodosin isn't recommended. Moderate kidney disease: The recommended dosage is 4 mg taken once per day with a meal.

What time of day should silodosin be taken? ›

Silodosin is normally taken once a day with a meal. It's best to take it at the same time every day. The dosage is decreased by the doctor in patients who have some form of kidney failure. If a patient is unable to swallow the pills, they should open them and sprinkle the powder on a tablespoon of applesauce.

How quickly does silodosin work? ›

How quickly does Rapaflo (silodosin) work? Most people in studies saw improvements in their prostate symptoms within the first month of the study. This will change from person to person. Talk to your doctor if you don't have any changes within the first few months of taking Rapaflo (silodosin) daily.

Does silodosin make you pee a lot? ›

This can cause problems in urinating, such as a need to urinate often, a weak stream when urinating, or a feeling of not being able to empty the bladder completely.

Does silodosin make you sleepy? ›

you should know that silodosin may make you drowsy or dizzy, especially when you first start taking it. Do not drive a car or operate machinery until you know how this medication affects you.

How long does silodosin stay in the body? ›

The terminal half-life of silodosin is about 11 hours. As the metabolism of silodosin involves cytochrome P450 3A4, it should not be used with strong inhibitors of this enzyme system, such as ketoconazole and ritonavir.

Are silodosin side effects permanent? ›

Some side effects of silodosin may occur that usually do not need medical attention. These side effects may go away during treatment as your body adjusts to the medicine. Also, your health care professional may be able to tell you about ways to prevent or reduce some of these side effects.

What is the new treatment for enlarged prostate? ›

The UroLift System is a straightforward procedure that utilizes tiny implants to lift and hold the enlarged prostate tissue out of the way so it no longer blocks the urethra. There is no cutting, heating or removal of prostate tissue.

Can you take silodosin at bedtime? ›

To avoid injury from dizziness or fainting, your doctor may tell you to take your first dose of silodosin with food at bedtime so that your body can get used to its effects. The dosage is based on your medical condition and response to treatment. Take this medication regularly to get the most benefit from it.

How long Silodal d8 can be taken? ›

It may take up to 4 weeks to notice an improvement in symptoms but keep taking them regularly. Tell your doctor if your symptoms do not improve after 4 weeks or if they get worse.

Does silodosin help with erectile dysfunction? ›

Most patients using Silodosin 8 mg per day for BPH treatment experienced improvement in their erectile function, estimated IELT, and premature ejaculation profile in the third month of the treatment.

Does silodosin stop sperm? ›

Retrograde ejaculation (RE), a decrease or absence of semen during sex, affects approximately 1 in 4 patients. This can be expected with alpha-blockers that selectively target the prostate. Most patients described this symptom as mild and in most cases it goes away after the drug is stopped.

Can silodosin be taken twice a day? ›

In contrast, silodosin 4 mg twice daily is more effective on storage symptoms evaluated by the Overactive Bladder Symptom Score than silodosin 4 mg once daily.

What is Silodal 8 mg used for? ›

Silodal 8 Capsule is a medicine given for the treatment of difficulty in urination, urinary dribbling, a strong urge to urination, and frequent urination during the night. It is also used to relieve other symptoms associated with benign enlargement of the prostate gland.

Can enlarged prostate be reduced by medication? ›

5-alpha reductase inhibitors.

These medications shrink your prostate by preventing hormonal changes that cause prostate growth. These medications — which include finasteride (Proscar) and dutasteride (Avodart) — might take up to six months to be effective.

Does silodosin cause insomnia? ›

Examples: alfuzosin (Uroxatral), doxazosin (Cardura), prazosin (Minipress), silodosin (Rapaflo), terazosin (Hytrin) and tamsulosin (Flomax). How they can cause insomnia: Alpha-blockers are linked to decreased REM (rapid eye movement) sleep — the stage of sleep when people dream — and daytime sedation or sleepiness.

Which one is better silodosin or tamsulosin? ›

This study aimed to assess the effectiveness of silodosin (Rapaflo) to treat patients with urinary symptoms due to benign prostatic hyperplasia (BPH – an enlarged prostate). The study found that silodosin improved urinary symptoms and quality of life in patients with BPH who did not respond to tamsulosin (Flomax).

How do you take silodosin 8 mg? ›

It is best to take this medicine with a meal. If you have trouble swallowing the capsule, you may open the capsule and sprinkle the powder into a small amount (tablespoonful) of applesauce. Swallow this mixture right away (within 5 minutes) without chewing.

Does silodosin cause dizziness? ›

Silodosin may cause dizziness or fainting, especially when you first start taking it. You may feel very dizzy when you first wake up or get up too fast from a sitting or lying position.

Can silodosin cause constipation? ›

Furthermore, the subscale score for "constipation" was significantly decreased only in silodosin at week 4. BSFS was significantly increased at week 4 in silodosin alone. Conclusions: This study suggests that silodosin was associated with increased digestive symptoms such as diarrhea and loose stools.

What are the reasons for prostate enlargement? ›

The cause of prostate enlargement is unknown, but it's believed to be linked to hormonal changes as a man gets older. The balance of hormones in your body changes as you get older and this may cause your prostate gland to grow.

Does silodosin increase testosterone? ›

Conclusion: In patients with benign prostatic hyperplasia, treatment with silodosin significantly increased testosterone secretion, and improvements in objective symptoms such as BOO were found to be the factors that influenced testosterone secretion.

What is the half life of silodosin? ›

The elimination half-life of silodosin is 13.3 ± 8.07 hours. KMD-3213G, the main metabolite of silodosin, has an extended half-life of approximately 24 hours. After intravenous administration, the plasma clearance of silodosin was approximately 10 L/hour.

Why do you have to take silodosin with a meal? ›

Taking silodosin with food can reduce the risk and/or severity of side effects. Therefore, silodosin should be administered with or immediately after a meal.

Can you take viagra with silodosin? ›

sildenafil silodosin

Talk to your doctor before using sildenafil together with silodosin. Combining these medications can lower your blood pressure and increase the risk of dizziness, lightheadedness, fainting, flushing, headache, and nasal congestion.

Can an enlarged prostate go back to normal? ›

Can an Enlarged Prostate Be Cured? For most patients, BPH (enlarged prostate) is curable. Some people see a significant reduction in symptoms with medication alone. If medicine does not work, or your prostate is too large, surgery will often remove enough of the prostate to provide you with relief.

What is the best drug for prostate enlargement? ›

Alpha-blockers, such as tamsulosin (Flomax) or terazosin (Hytrin), which relax muscle tissue. 5-alpha reductase inhibitors, such as dutasteride (Avodart) and finasteride (Proscar), which shrink the prostate. A combination of the two, which, when used long-term, may help your symptoms more than either medicine alone.

What is best exercise for enlarged prostate? ›

Exercise can help

Various types of exercises can be helpful for men with prostate problems or OAB. Kegel exercises can strengthen and train your pelvic floor muscles to help control urination. Exercises such as walking, jogging, swimming, and tennis are also beneficial.

What is a prostate in a man? ›

The prostate is a small gland in men that helps make semen. Located just below the bladder in front of the rectum, it wraps around the tube that carries urine and semen out of the body. It tends to grow larger as you get older. If your prostate gets too large, it can cause a number of health issues.

When is the best time of day to take Rapaflo? ›

Take the first dose at bedtime to minimize the chances of getting dizzy or fainting. After the first dose, take your regularly scheduled dose 30 minutes after the same meal each day.

Which is better alfuzosin or silodosin? ›

Silodosin is the most efficacious AB with rapid onset of action. Silodosin also improves the quality of life in patients with LUTS due to BPH and objectively improves maximum flow rate. However, silodosin has more adverse events when compared to tamsulosin and alfuzosin.

Can silodosin capsules be opened? ›

Do not cut, crush or chew this medicine. Swallow the capsules whole. You may open the capsule and put the contents in 1 tablespoon of applesauce.

Can I take silodosin and tadalafil together? ›

tadalafil silodosin

Talk to your doctor before using tadalafil together with silodosin. Combining these medications can lower your blood pressure and increase the risk of dizziness, lightheadedness, fainting, flushing, headache, and nasal congestion.

What is the mode of action of silodosin? ›

Mechanism of action

Silodosin has high affinity for the α1A adrenergic receptor in the prostate, the bladder, and the prostatic urethra. By this mechanism it relaxes the smooth muscle in these organs, easing urinary flow and other symptoms of BPH.

Can I take ibuprofen with silodosin? ›

ibuprofen decreases effects of silodosin by pharmacodynamic antagonism. Use Caution/Monitor.

Which one is better silodosin or tamsulosin? ›

This study aimed to assess the effectiveness of silodosin (Rapaflo) to treat patients with urinary symptoms due to benign prostatic hyperplasia (BPH – an enlarged prostate). The study found that silodosin improved urinary symptoms and quality of life in patients with BPH who did not respond to tamsulosin (Flomax).

Which is better alfuzosin or silodosin? ›

Silodosin is the most efficacious AB with rapid onset of action. Silodosin also improves the quality of life in patients with LUTS due to BPH and objectively improves maximum flow rate. However, silodosin has more adverse events when compared to tamsulosin and alfuzosin.

How long does silodosin stay in your system? ›

The terminal half-life of silodosin is about 11 hours. As the metabolism of silodosin involves cytochrome P450 3A4, it should not be used with strong inhibitors of this enzyme system, such as ketoconazole and ritonavir.

What is the mode of action of silodosin? ›

Mechanism of action

Silodosin has high affinity for the α1A adrenergic receptor in the prostate, the bladder, and the prostatic urethra. By this mechanism it relaxes the smooth muscle in these organs, easing urinary flow and other symptoms of BPH.

What is the latest treatment for enlarged prostate 2022? ›

Entadfi is expected to be available in early 2022. Credit: Getty Images. The Food and Drug Administration (FDA) has approved Entadfi (finasteride and tadalafil) for the treatment of the signs and symptoms of benign prostatic hyperplasia (BPH) in men with an enlarged prostate for up to 26 weeks.

Does silodosin increase heart rate? ›

There were no clinically significant differences in systolic/diastolic blood pressure or heart rate between the silodosin and tamsulosin groups. In addition, the incidence of side effects relating to hypotension (such as dizziness) for silodosin was similar to that for tamsulosin and placebo.

How long Silodal d8 can be taken? ›

It may take up to 4 weeks to notice an improvement in symptoms but keep taking them regularly. Tell your doctor if your symptoms do not improve after 4 weeks or if they get worse.

Can silodosin cause insomnia? ›

Examples: alfuzosin (Uroxatral), doxazosin (Cardura), prazosin (Minipress), silodosin (Rapaflo), terazosin (Hytrin) and tamsulosin (Flomax). How they can cause insomnia: Alpha-blockers are linked to decreased REM (rapid eye movement) sleep — the stage of sleep when people dream — and daytime sedation or sleepiness.

Which BPH drug works best? ›

Alpha blockers.

These medications relax bladder neck muscles and muscle fibers in the prostate, making urination easier. Alpha blockers — which include alfuzosin (Uroxatral), doxazosin (Cardura), tamsulosin (Flomax) and silodosin (Rapaflo) — usually work quickly in men with relatively small prostates.

Is silodosin the same as tamsulosin? ›

Conclusions: Silodosin is comparable to tamsulosin in the treatment of BPH in Indian men. However, retrograde ejaculation may be troublesome for sexually active patients.

Are silodosin side effects permanent? ›

Some side effects of silodosin may occur that usually do not need medical attention. These side effects may go away during treatment as your body adjusts to the medicine. Also, your health care professional may be able to tell you about ways to prevent or reduce some of these side effects.

Does silodosin stop sperm? ›

Retrograde ejaculation (RE), a decrease or absence of semen during sex, affects approximately 1 in 4 patients. This can be expected with alpha-blockers that selectively target the prostate. Most patients described this symptom as mild and in most cases it goes away after the drug is stopped.

Can silodosin be taken twice a day? ›

In contrast, silodosin 4 mg twice daily is more effective on storage symptoms evaluated by the Overactive Bladder Symptom Score than silodosin 4 mg once daily.

Does silodosin lower heart rate? ›

In conscious dogs, orally administered silodosin, at doses (0.2, 2 and 20 mg/kg) considerably higher than the pharmacologically effective dose, decreased blood pressure. These doses, however, had no effects on heart rate or on the electrocardiogram (PR interval, QRS interval, QT interval or QTc).

Is silodosin an antibiotic? ›

Silodosin is an alpha-blocker that is used to improve urination in men with benign prostatic hyperplasia (enlarged prostate). Silodosin may also be used for purposes not listed in this medication guide.

What is the half life of silodosin? ›

The elimination half-life of silodosin is 13.3 ± 8.07 hours. KMD-3213G, the main metabolite of silodosin, has an extended half-life of approximately 24 hours. After intravenous administration, the plasma clearance of silodosin was approximately 10 L/hour.

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated: 11/23/2022

Views: 5852

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.